MBK-nascholing: Lage rugpijn – een holistische benadering – Con Amore

Op maandag 14 juni 2021 wordt er een MBK-nascholing Lage rugpijn – een holistische benadering door Con Amore georganiseerd.

De MBK-nascholing start om 09.00 uur en wordt afgesloten om 17:30 uur.
Er is koffie/thee aanwezig. Voor de lunch moet zelf gezorgd worden.
Totale studiebelasting 24,5 uur.
Kosten € 125,00

Locatiegegevens:
Bethlehem kerk
Loosdrechtseweg 263
1215 JV Hilversum

 

De NVST regelt de aanmelding en de factuur
Con Amore verzorgt de scholing en het certificaat.
Aanmelding als je inlogt op het ledendeel onder “Agenda”.

Lage rugpijn – een holistische benadering

Nascholing over de wetenschappelijke en holistische benadering van lage rugpijn.
Een praktijkgerichte nascholing, waarbij wetenschappelijke kennis wordt verrijkt met complementaire inzichten.

Lage rugpijn is de belangrijkste oorzaak van pijn gerelateerde beperkingen en klachten in de Westerse wereld. In Nederland gaan 1,6 miljoen mensen per jaar naar de huisarts met lage rugpijn.

Is lage rugpijn in de laatste 100 jaar door de reguliere medische wereld inadequaat behandeld? Tot deze conclusie lijkt men de laatste jaren te komen, vanuit de wetenschap zijn er nieuwe overeenstemmingen over de oorzaak en aanpak van lage rugpijn. Er is in het verleden een te grote nadruk geweest op anatomische structuren en te weinig op psychosociale factoren en gedrag. Een deel van het rugpijn probleem wordt nu zelfs gezien als iatrogeen, ofwel: veroorzaakt door overmatig diagnosticeren en behandelen.

Inhoud lesdag
Inmiddels is er een verschuiving van de anatomisch en chirurgisch benadering naar een gedragsmatige en psychosociale benadering van rugpijn. Complementaire behandelingen haken hier perfect op aan en worden steeds meer gezien als een onderdeel van een goede behandeling. Rugpijn heeft een multifactoriële oorzaak en heeft dan ook een holistische benadering nodig.

Op deze dag word je op de hoogte gebracht van de laatste stand van de wetenschap ten opzichte van lage rugpijn
Het geeft een overzicht van de relatie tussen de oorzaken van lage rugpijn en het belang van een holistische aanpak
Het gaat in op de belangrijke rol van zelf-management bij lage rugpijn
Het leert je om de taal te spreken van de medische wetenschap
Interactief onderzoeken we hoe je huidige therapeutische aanpak aanhaakt op deze wetenschappelijk kennis
Ter voorbereiding op de nascholing Lage Rugpijn – een holistische benadering, wordt verwezen naar enkele Engelstalige bronnen waaronder een drietal wetenschappelijk artikelen uit The Lancet. Mocht je moeite hebben met het beantwoorden van de vragen over deze artikelen, is onder de bronnen een link toegevoegd naar een Nederlandstalig artikel met daarin de belangrijkste bevindingen uit de drie Lancet artikelen. De artikelen komen, samen met andere bronnen, ook terug tijdens de nascholing, daar is ruimte voor eventuele vragen en de mogelijkheid om er samen dieper op in te gaan.

De vragen dienen als voorbereiding op de nascholing, maar zijn niet verplicht. Dit is zo opgezet om de theorie in aanloop naar de nascholing grotendeels tot je nemen, dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid de dag ingaat. Zo is er op de dag zelf meer ruimte voor interactie en de praktijk.

Zijn er bronnen en daarmee vragen waar je niet uitkomt, dan staat het je vrij om deze over te slaan, dit heeft verder geen gevolgen. Mocht je het gevoel hebben door de Engelstalige bronnen je niet goed voor te kunnen bereiden, dan raden we je aan om de Nederlandstalige bronnen uit de categorie ‘Achtergrond’ zeker ook te bekijken!

De nascholing zelf zal geheel in Nederlands gegeven worden.

Verder heb ik ook achter alle bronnen vermeld of het om een NL of ENG bron gaat, het grootste deel van de bronnen is in het Nederlands. Samen met de bevindingen uit de 3 lancet artikelen in het Nederlands en de Nederlandse bronnen kan iedereen ongetwijfeld een goede voorbereiding treffen!

Biografie
Peter Vermeiren is 20 jaar werkzaam geweest als fysiotherapeut, manueel therapeut. Sinds 2007 is hij ondernemer en adviseur in digital health. Gedragsverandering en een holistische benadering van (chronische) pijnklachten zijn daarbij de centrale thema’s. Hij is daarnaast meditatie- en ademtrainer. Hij is sinds 2015 betrokken bij het wetenschappelijke project Selfback.eu. Dit project is een consortium van 5 universiteiten en 2 bedrijven om een app te ontwikkelen gericht op gedragsverandering bij lage rugpijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten.