online MBK Het tweede brein – de darmen (Con Amore)

Op woensdag 24 november 2021 wordt er een online MBK-nascholing Het tweede brein – de darmen door Con Amore georganiseerd.

De MBK-nascholing start om 09.00 uur en wordt afgesloten om 17:30 uur.
Er is koffie/thee aanwezig. Voor de lunch moet zelf gezorgd worden.
Totale studiebelasting 24,5 uur.
Kosten € 115,00

Locatie:  online
De NVST regelt de aanmelding en de factuur.
Con Amore verzorgt de scholing en het certificaat.

Aanmelding als je inlogt op het ledendeel onder “Agenda”Het tweede brein – de darmen

We duiken in de wereld van de darmen. We ontdekken dat darmen een eigen brein hebben, een eigen leven leiden, bevolkt worden door miljarden bacteriën die ons helpen en bijdragen aan homeostase. Hoe doen ze dat? Wat gebeurt er in de darmen? Hoe werken ze? In welke relatie staan ze tot de rest van ons lijf? Wat je eet is wat je bent…is dat zo? Wat is goede voeding? En hoe komt het dat een stemmingsstoornis zoals een depressie zijn oorsprong kan vinden in de darmen? Het wordt een bijzondere dag in het teken van onze darmen.

We bespreken tijdens deze lesdag de anatomie en fysiologie van ons spijsverteringsstelsel en een aantal verschillende ziektebeelden (volgens PLATO-normen en aan de hand van rode vlaggen) die samenhangen met dit orgaansysteem: o.a. voedingsintoleranties, ontstekingen van de darmen en darmkanker.

Aan de hand van casuïstiek (uit het leven gegrepen) komen deze ziektebeelden met begeleidende symptomen aan bod. Daarnaast zullen de uiteenlopende behandelopties met praktijkvoorbeelden nader belicht worden. We gaan dieper in op het verstand van de darmen, het zenuwstelsel van de darmen en de connectie met de hersenen. We bespreken wat microbioom is en hoe het werkt en samenwerkt met ons lijf. De invloed van medicatie en voeding op onze darmen. Hoe analyseer je ontlasting? Wat is poep transplantatie en wanneer pas je het toe? Wat is de “beste” voeding? We gaan een dag vullen met onze darmen.

Doelstellingen en aandachtspunten

  • Inzicht in en reproductie van de anatomie en fysiologie van het spijsverteringsstelsel.
  • Inzicht in het verstand van je darmen en het nut van de darmflora.
  • De relatie tussen de hersenen en de darmen.
  • Inzicht in en reproductie van het effect van medicatie (antibiotica en NSAID) en van voeding op de darmen.
  • Inzicht in en reproductie van de ziektebeelden: darmkanker, voedingsintoleranties en Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.
  • Inzicht en reproductie van rode vlaggen passend bij spijsverteringsstelsel.
  • De relatie tussen stemmingsstoornis (depressieve stoornis en angsten) en de darmen.
  • Inzicht in voeding en voedingssupplementen.
  • Inzicht in nut van pro-biotica en pre-biotica.

Voorbereiding nascholing
Voordat je naar een lesdag komt, bereid je de les thuis voor door het maken van de studievragen in onze gebruiksvriendelijke online leeromgeving. Het maken van deze studievragen is verplicht voor deelname aan de lesdag zelf. Op deze manier komt iedereen met dezelfde voorbereiding naar de lesdag toe. Tijdens de lesdag ontstaat er hierdoor ruimte om verdieping aan de stof te geven door middel van praktijkcasussen en groepsoefeningen. Dit is één van de modernste technieken in educatie, genaamd ‘flip the classroom’.

Video: Benieuwd wat er allemaal behandeld wordt? Bekijk dan deze video!

Mochten er vragen zijn over de nascholing of over de voorbereidende vragen, dan kun je altijd contact met Con Amore opnemen via 085 401 9368 of info@conamore.com.

Docent: Joyce de Bruin
Joyce de Bruin is een mens dat bruist van energie en liefde. Sinds 2016 is Joyce betrokken bij Con Amore als docent Medische Basiskennis en verzorgt ze verschillende nascholingen over het hart, de darmen, de hersenen, palliatieve zorg en (epi)genetica.

Afgestudeerd als arts is ze haar carrière gestart in het ziekenhuis als Klinisch Geneticus maar vond dat die rol niet bij haar paste. Daarna heeft zij vele paden bewandeld en cursussen gevolgd om zich te verrijken als mens en dokter. Centraal staat voor haar de mens in zijn totaliteit: fysiek, geestelijk en spiritueel. Ten aanzien van gezondheidszorg zou zij graag een wereld willen zien en meehelpen deze te creëren, waarin reguliere en alternatieve zorg elkaar omarmen.

Corona Proof
Om je gezondheid, evenals die van de docenten te beschermen, werkt Con Amore met locaties samen die een inrichting en werkwijze hebben opgesteld die past binnen de 1,5 meter norm. Hierbij is alles erop gericht om deelnemers op anderhalve meter afstand van elkaar te houden volgens de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast is er extra aandacht voor sociale hygiëne.

Contact

Wilt u meer informatie?
We helpen u graag verder.

Lees meer