De NVST is altijd per mail bereikbaar. Je kunt jouw vraag/vragen naar ons mailen en ontvangt dan een schriftelijke reactie. Als wij het nodig vinden om telefonisch contact te hebben, bellen wij je.
Mailen kan naar:
administratie@nvst.nl
De NVST is altijd per mail bereikbaar. Je kunt jouw vraag/vragen naar ons mailen en ontvangt dan een schriftelijke reactie. Als wij het nodig vinden om telefonisch contact te hebben, bellen wij je.
Mailen kan naar:
administratie@nvst.nl
Als beroepsvereniging zijn wij hierin geen partij, dit is een zaak van de belastingdienst. Voor meer informatie verwijzen we je dan ook naar de belastingdienst.
Op de site van RBCZ staat hierover ook wat informatie:
www.rbcz.nu
Het is bij de NVST verplicht om 2 x per jaar (totaal 6 uren) aan intervisie te doen.
Stichting Tuchtrecht Beroepen Natuurlijke Gezondheidszorg (TCZ) is een tuchtrechtregister van de koepelorganisatie RBCZ.
Je stuurt een mail naar administratie@nvst.nl met daarin jouw gegevens (naam, adres en woonplaats). Je krijgt dan informatie toegezonden over het aanvragen van een aanmeldingspakket.
Na het opvragen van informatie krijg je het aanmeldingspakket toegestuurd. Hierin zit een vragenlijst die moet worden ingevuld en geretourneerd met o.a. afschriften van diploma’s. Op basis hiervan beslist het bestuur of je op papier voldoet aan de toelatingseisen van de NVST. Is dit het geval dan zal er een afspraak gemaakt worden voor toetsing van je praktijk.
Dit is een kennismaking en een onderzoek of uw praktijkvoering voldoet aan de eisen van de NVST. Dit bezoek hoort bij de screening voor uw lidmaatschap en is verplicht.
In het aanmeldpakket vindt u een document waaraan uw praktijk moet voldoen.
Wanneer het lidmaatschap is ingegaan kun je inloggen op het ledengedeelte van de NVST website. Hier vind je verschillende documenten die van belang zijn voor een goede praktijkvoering waaronder een voorbeeldfactuur.
Het lidmaatschap van een koepel is niet verplicht. Wanneer u aan de eisen van de koepel voldoet en daar het lidmaatschap van aangaat komen uw patiënten bij veel verzekeringmaatschappijen in aanmerking voor vergoeding. Mits zij aanvullend verzekerd zijn voor Alternatieve zorg.
Antwoord van Vektis op deze vraag:
“Het antwoord op uw vraag “Moet ik een AGB-code hebben als ik niet declarabel ben voor de zorgverzekeraars?” is nee. De AGB-code is er alleen ten behoeve van het (digitale) declaratie verkeer. De AGB-code dient alleen als indentificatie middel in dit (digitale) declaratie verkeer.”
uit mail d.d. 20-02-2018
Om ingeschreven te staan bij de KvK moet je voldoen aan de 3 criteria van een onderneming.
Deze zijn:
– u levert goederen en/of diensten;
– u vraagt hiervoor een meer dan symbolische vergoeding;
– u neemt deel aan het (normale) economische verkeer.
Een serieuze aanpak van het ondernemer zijn, wordt door deze criteria duidelijk weergegeven. Omdat wij een professionele beroepsorganisatie zijn die staat voor de kwaliteit van haar therapeuten en dit ook zichtbaar wil maken aan de buitenwereld heeft de NVST het volgende besloten:
– huidige leden: inschrijving bij de KvK wordt sterk aangeraden;
– nieuwe leden vanaf 2018: inschrijving bij de KvK is verplicht.
Ook voor het aanvragen van AGB-codes is een inschrijving bij de Kamer Van Koophandel verplicht.
Als je lid bent bij van de NVST, voldoe je aan de eisen van de Wkkgz op het gebied van verzekeringen, klachtenfunctionaris en geschillencommissie. Dit is als individueel therapeut vele malen kostbaarder als je geen lid meer bent van een beroepsvereniging.
Let op: dit heeft niets met vergoeding door zorgverzekeraars te maken. Ongeacht of je vergoed kan worden (A+ therapeut) moet je aan de eisen van de Wkkgz voldoen.
De NVST kent 2 soorten leden, A leden en A+ leden.
A leden zijn leden die aan alle door de vereniging te stellen eisen voldoen op het gebied van de therapiespecifieke opleiding en beroepshouding, doch die niet geheel voldoen aan de eisen voor het
A+ lidmaatschap.
A+ leden zijn leden die voldoen aan alle door de vereniging te stellen eisen op het gebied van opleiding en beroepshouding. Zij kunnen in het HBO-register van de RBCZ worden ingeschreven om voor vergoeding door zorgverzekeraars in aanmerking te komen.
Voor zowel A+ leden als A leden gelden dezelfde voorwaarden met betrekking tot scholing, intervisie, visitatie etc., met uitzondering van de verplichte jaarlijkse MBK scholing voor de A+ leden.
Van de website van de RBCZ:
“BHV is NIET verplicht, maar je moet wel voorbereid zijn op calamiteiten, levensreddende handelingen kunnen verrichten en een vluchtplan hebben. Verder hangt het af van de omvang en ligging van de praktijk wat er precies nodig is. Een BHV diploma is doorgaans niet nodig. Daar is veel discussie over. De ARBO- wet is in 2012 gewijzigd, toen is het eruit gehaald.
Levensreddend handelen is één avond bij het Rode Kruis. Vooral reanimatie is essentieel. Wij adviseren aan de beroepsorganisaties om reanimeren wel op te nemen als vereiste. Als je praktijk is gevestigd in een bedrijfsgebouw moet de verhuurder het regelen.”
d.d. 1-7-2019
https://www.rbcz.nu/veel-gestelde-vragen.html#is-bhv-verplicht
Opleiding:
Wanneer u BIG geregistreerd bent en uw opleiding op de HBO lijst voorkomt bent u vrijgesteld van de opleiding medische basiskennis met Plato eindtermen.
Wanneer uw registratie verlopen is geldt de volgende stelregel bij aanmelding van de NVST:
u bent vrijgesteld van MBK opleiding als uw BIG registratie nog geldig was op het moment van inschrijving bij een koepelorganisatie. Dit moet wel schriftelijk aantoonbaar zijn en dient te worden overlegd aan het administratiekantoor.
MBK-scholing:
De verplichte jaarlijkse MBK scholing geldt niet voor degenen die BIG-geregistreerd zijn, zij dienen voor de BIG-registratie scholing te volgen. Jaarlijks wordt dit bij de NVST geregistreerd bij de BIG geregistreerde therapeuten voor maximaal 6 uur MBK scholing
BIG-registratie verlopen tijdens lidmaatschap:
Een A+ lid dient verplicht jaarlijks 2 dagdelen (minimaal 6 uur) aan MBK bij te scholen om aan de eisen te voldoen (deze uren worden meegeteld in de 180 uur berekening).
Alleen als u voldoet aan de eisen van de NVST en de koepelorganisatie wordt u opgenomen in de zorggids.
Indien u voor 1-1-2017 niet in het bezit bent van een diploma MBK/PSBK volgens de PLATO eindtermen zult u in principe niet meer worden opgenomen in de zorggids. Dit houdt in dat de meeste zorgverzekeraars niet meer zullen vergoeden. Raadzaam is het echter om de cliënt de eigen polis te laten raadplegen.
Leden van de NVST zijn verplicht om 180 uur in 5 jaar te scholen. Dit dienen wel door de NVST erkende/geaccrediteerde scholingen te zijn. Deze 180 uur zijn als volgt verdeeld:
soort scholing | bijzonderheden | totaal aantal uren in 5 jaar |
therapie-specifiek | afhankelijk van je discipline(s) | minimaal 42 uur* |
MBK (voor A+ leden) | conform Plato-eisen minimaal 6 uur per jaar | minimaal 30 uur |
Intervisie | minimaal 2x per jaar, 6 uur per jaar | minimaal 30 uur maximaal 90 uur |
algemeen | totaal moet uit komen op minimaal 180 uur | minimaal aanvullen tot 180 uur |
* neuromusculair therapeuten dienen jaarlijks 6 uur dry needling nascholing te volgen
Deze verplichte nascholing MBK geldt niet voor degenen die BIG-geregistreerd zijn, zij dienen voor de BIG-registratie scholing te volgen. Jaarlijks wordt dit bij de NVST geregistreerd bij de BIG geregistreerde therapeuten voor maximaal 6 uur MBK scholing.
Voor verdere informatie kun je het scholingsbeleid raadplegen. Dit staat op het ledendeel van de website.
Voor meer aanbod in bijscholingen kunt u raadplegen: http://www.ktno.nl/zoekfilter.php.
Voor geaccrediteerde opleidingen kunt u gaan naar: http://www.snro-instituut.nl.
Het Collectief van Geaccrediteerde Opleidingen (CGO) is opgericht in 2014 en heeft tot doel de krachten van de leden te bundelen en hun belangen te behartigen op het gebied van kwaliteit van onderwijs in MBK en PsBK. Meer info op: http://www.cgo-mpsbk.nl
Wanneer u naar www.nvst.nl/scholingsaanbod-nascholingen gaat kunt u daar een overzicht vinden met de diverse geaccrediteerde scholingen en opleidingen. De vermeldde datum is niet de cursusdatum maar tot wanneer de accreditatie loopt.
Stichting Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO) is een registratie- en toetsingsinstituut voor natuurgerichte opleidingen, deelopleidingen en bij- en nascholingen.
Stichting Nederlands Register voor Opleidingen (SNRO) is een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsborging van (beroeps)opleidingen met een ruime ervaring in de integrale en complementaire gezonsheidszorg.
Beide organisaties beoordelen opleidingen op kwaliteit en accrediteren die.
Voor de consequenties van het niet volgen van de verplichte scholingsuren, verwijzen wij naar het scholingsbeleid dat terug te vinden is op het ledendeel van de website van de NVST.
Ja dat kan! op het besloten deel van de website onder scholingen kunnen de stukken worden geupload.
Stukken die per post worden aangeboden worden ook niet meer door de NVST verwerkt
Geeft u zelf een opleiding, opleidingsmodule of bij / nascholing en wenst u daarvoor in aanmerking te komen voor onze erkenning voor uw deelnemers?
Bezoek dan dit onderdeel (link opent ktno.nl) van de KTNO website dat essentiële informatie bevat over de aanvraagprocedure.
Om het aantal EC’s te berekenen moet je het aantal uren delen door 28.
bijv. 5040 uren: 5040/28= 180 EC’s
Om het aantal uren te berekenen moet je het aantal EC’s keer 28 doen.
bijv. 240 EC’s: 240*28= 6720 uren
De verplichte nascholing MBK geldt niet voor degenen die BIG-geregistreerd zijn, zij dienen voor de BIG-registratie scholing te volgen. Jaarlijks wordt dit bij de NVST geregistreerd bij de BIG geregistreerde therapeuten voor maximaal 6 uur MBK scholing.
Heb je wel een BIG-opleiding gedaan maar ben je op dit moment niet geregistreerd in het BIG-register dan moet je WEL de verplichte jaarlijkse MBK nascholing doen.
In principe maakt de NVST gebruik van het aanbod van accreditatie-instituten. De NVST kijkt of de geaccrediteerde scholingen passen bij de NVST en zo ja, dan wordt de scholing door de NVST erkend.
Wat nu als je een scholing wilt volgen die wel is geaccrediteerd door een instituut maar door de NVST niet is erkend?
Stuur een mail naar opleidingen@nvst.nl met het verzoek of deze scholing erkend kan worden. Je krijgt van de opleidingsfunctionaris een reactie.
Wat nu als je een scholing wilt volgen die niet is geaccrediteerd en niet is erkend door de NVST?
De opleider kan erkenning aanvragen bij de NVST door een mail te sturen naar opleidingen@nvst.nl met het verzoek de erkenningsprocedure in werking te zetten.
Let op: de opleider moet erkenning aanvragen bij niet-geaccrediteerde scholingen! (dus niet de therapeut)
Voor alle gevalleng geldt dat er VOOR het volgen van de scholing erkenning moet worden aangevraagd. Achteraf erkenning aanvragen voor studieuren is niet mogelijk.
Indien de NVST besluit niet te erkennen, zegt dit niets over de kwaliteit van de scholing maar is de NVST van mening dat de scholing niet past bij de NVST.
Polisvoorwaarden van de verzekering kunt u terugvinden op uw persoonlijke gedeelte op de website van de NVST, onder voorwaarden.
Antwoord van VvAA op deze vraag:
“Ik kan je namens VvAA schadeverzekeringen nv bevestigen dat Dryneedling als onderdeel van neuromusculaire therapie is meeverzekerd.”
uit mail d.d. 14 februari 2018
Antwoord van VvAA op deze vraag:
“Namens VvAA schadeverzekeringen nv kan ik je bevestigen dat Shiatsu stoelmassage, gegeven bij een bedrijf, onder de collectieve beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij VvAA valt.
uit mail d.d. 27 februari 2018
1x per vijf jaar wordt er een visitatie afgenomen.
De NVST kan bepalen dat een tussentijdse visitatie nodig is.
Een visitatie houdt in dat er een gesprek plaats vindt tussen de externe visiteur en de therapeut. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar de praktijkvoering, de therapeutische vorming, de facturering, administratie en rapportage. Verder wordt er gekeken of de praktijkruimte voldoet aan de gestelde veiligheidsnormen. Van de bevindingen wordt een verslag gemaakt.
Bij een nieuw (aspirant) lid wordt eerst een toetsing gedaan, uitgevoerd door twee bestuursleden. Afhankelijk van het resultaat van de toetsing wordt het aspirant-lid definitief aangemeld als lid van de NVST. De toetsing wordt in de regel gezien als eerste visitatie. Binnen 5 jaar wordt een geregistreerd lid uitgenodigd voor een visitatie door een extern visitatiebureau.
Altijd in overleg gaan met de NVST!
Als de visitatie van de andere beroepsvereniging voldoet aan de eisen die wij stellen aan een visitatie dan wordt deze visitatie door de NVST geaccepteerd. Wel willen wij dan in ieder geval de volgende visitatie als NVST doen, uiteraard kan de andere beroepsvereniging dan gebruik maken van het daaruit voortvloeiende rapport.
Het uitwisselen van de visitatierapporten wordt niet door de beroepsverenigingen onderling gedaan. Dit in het kader van de privacy.
Alle verzoeken worden individueel beoordeeld. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan toezeggingen bij collega therapeuten.
Wanneer u aan alle eisen van de NVST voldoet, worden uw gegevens op de website van de NVST getoond.
De NVST heeft een facebookpagina.
De AVG is de Algemene Verordening Gegevensbescherming, deze vervangt de Wet bescherming Persoonsgegevens (WbP).
Bij documenten op het ledendeel van de website staat informatie over de AVG en daar zijn documenten te vinden die helpen bij het voldoen aan de regels van de AVG.
Niet een volledig overzicht maar hier vermelden wij een paar van de eisen waar je aan moet voldoen voor de Wkkgz:
– meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling*
– registratieformulier Veilig Incident Melden (VIM)*
– behandelovereenkomst minderjarigen*
– waarnemingsregeling met collega**
– verzekeringen***
– klachtenfunctionaris***
– aansluiting bij geschillencommissie***
* staan op het inlogdeel van de NVST-website onder documenten “wet- en regelgeving”
** zelf op te stellen
*** geregeld door NVST
Niet een volledig overzicht maar hier vermelden wij een paar van de eisen waar je aan moet voldoen voor de AVG:
– verwerkingsregister
– privacyverklaring
– verwerkersovereenkomsten (indien van toepassing)
Deze documenten zijn door de RBCZ ontwikkeld en staan op het ledendeel van de website van de NVST.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft aan hier niet een oordeel over te kunnen geven. Uit de jurisprudentie moet blijken of dat voldoende is.
Omdat het een nieuwe wet is, zal veel nog via de rechtspraak ingevuld moeten worden.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft aan hier niet een oordeel over te kunnen geven. Uit de jurisprudentie moet blijken of dat voldoende is.
Omdat het een nieuwe wet is, zal veel nog via de rechtspraak ingevuld moeten worden.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft aan hier niet een oordeel over te kunnen geven. Uit de jurisprudentie moet blijken of dat voldoende is.
Omdat het een nieuwe wet is, zal veel nog via de rechtspraak ingevuld moeten worden.
Als de gegevens niet te herleiden zijn tot 1 persoon dan is het in principe niet nodig om een verwerkersovereenkomst te sluiten.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft als antwoord: “ja, en als je kan verantwoorden waarom je het antwoordapparaat gebruikt, welke gegevens er vastgelegd worden (lees:opgenomen) en hoe je dit beveiligd mag je een antwoordapparaat gebruiken”
Suggesties AP:
– beveiligen met bijvoorbeeld een code op het antwoordapparaat om het af te kunnen spelen.
– op het bandje geen gelegenheid geven om gegevens in te spreken en ze adviseren later terug te bellen
– overgaan op mailcontact omdat dat makkelijker te beveiligen is
Als zij toegang hebben tot persoonsgegevens wel. Bijvoorbeeld als zij contactformulieren op de website kunnen zien. Als zijn alleen je websitenaam etc. registreren dan niet.
Het is afhankelijk van de dingen die het hostingbedrijf voor je doet, wat ze zien etc..
Een ICT-specialist kan hier meer over vertellen.
Hier kan een ICT-specialist meer over vertellen.