online MBK-nascholing Farmacologie (Con Amore)

Op donderdag 10 november 2022 wordt er een online MBK-nascholing Farmacologie door Con Amore georganiseerd.

De MBK-nascholing start om 09.00 uur en wordt afgesloten om 17:30 uur.

Totale studiebelasting 24,5 uur.
Kosten € 115,00

De NVST regelt de aanmelding en de factuur.
Con Amore verzorgt de scholing en het certificaat.

Aanmelding als je inlogt op het ledendeel onder “Agenda”


Farmacologie

Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Maar hoe werken medicijnen eigenlijk? En hoe reageert het lichaam op een medicijn? Leer dit én meer tijdens deze nascholing.

Wist je dat de werking van een medicijn beïnvloed kan worden door kruidenmiddelen of door voedsel? Wist je dat medicijnen onderling ook een wisselwerking kunnen hebben met elkaar? Wil je dit goed kunnen begrijpen en een beeld krijgen van diverse medicijngroepen en werkzame stoffen? Wil je weten wat het verschil is tussen een generiek medicijn en een specialité en inzicht krijgen waarom het wisselen van medicijnen niet altijd gewenst is? Schrijf je dan nu in voor deze nascholing

Tijdens deze nascholing krijg je een inleiding tot de meest voorkomende gezondheidsproblemen waarvoor een medicijn wordt voorgeschreven en de top 10 van medicijnvoorschriften. Daarnaast wordt dieper ingegaan op de volgende onderwerpen:

Farmacokinetiek: wat doet het lichaam met een medicijn?
Daarbij komt aan de orde

 • Absorptie: het transport van een medicijn van de plaats van toediening naar de bloedbaan
 • Distributie: de verdeling van een medicijn over het lichaam
 • Metabolisme: de omzetting van een medicijn door lever, nieren, darmen, longen met de hulp van enzymen
 • Excretie: de uitscheiding van een medicijn

Farmacodynamiek: wat doet het medicijn met het lichaam?
Daarbij komt aan de orde

 • Werking en bijwerking
 • Wisselwerking tussen medicijnen onderling, tussen medicijnen en voedsel en tussen medicijnen & kruiden
 • (Amerikaanse ginseng / danshen of rode salie / geelwortel of kurkuma / Ginkgo of Japanse notenboom / groene thee / knoflook / mariadistel / Sint-janskruid / valeriaan / zonnehoed)
 • Veranderde werking
 • Afhankelijkheid en verslaving
 • Medicatieveiligheid en medicatiefouten
 • Medicijngroepen – Werkzame stoffen – Medicijnen (generiek en specialité)

Studievoorbereiding
Voordat je naar een lesdag komt van Con Amore, bereid je de les thuis voor door het maken van de studievragen in de gebruiksvriendelijke online leeromgeving. Het maken van deze studievragen is verplicht voor deelname aan de lesdag zelf. Op deze manier komt iedereen met dezelfde voorbereiding naar de lesdag toe. Tijdens de lesdag ontstaat er hierdoor ruimte om verdieping aan de stof te geven door middel van praktijkcasussen en groepsoefeningen. Dit is één van de modernste technieken in educatie, genaamd ‘flip the classroom’. Con Amore raadt je aan om rekening te houden met deze voorbereiding in je planning.

Nadat je bent aangemeld voor de nascholing kun je uiterlijk een maand voor de nascholing een mail verwachten met daarin belangrijke informatie die je nodig hebt voor je voorbereiding en de lesdag. Ook volgt vlak voor de lesdag nog een herinnering. Mocht je deze mails niet ontvangen, neem dan contact op met de servicedesk van Con Amore via info@conamore.com of 085 401 9368.

Online les
De online nascholingen vinden plaats via het platform Zoom. Hierover krijg je voor je les van start gaat, een mail met uitleg en een handleiding. Kom je hier niet uit, dan staat de servicedesk van Con Amore voor je klaar via 085 401 9368 of info@conamore.com.

Docent
Barbara Blok heeft een brede passie voor gezondheid, van preventie tot de juiste behandeling. Met haar achtergrond als huisarts probeert zij wetenschappelijke informatie te vertalen naar begrijpelijke informatie voor iedereen. Dat doet Barbara via haar Facebookpagina Lijfplein, haar website medicijnplein.nl of als ze lesgeeft of werkt als medisch consultant voor geneesmiddelen-bedrijven. Op zaterdagen volgt zij de opleiding Spiritualiteit en Zingeving aan de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht. Hiermee verrijkt ze haar rationele kennis met kennis van het gevoel, de ervaring en de beleving. Barbara kijkt ernaar uit om jullie te ontmoeten tijdens de nascholing Farmacologie.

Contact

Wilt u meer informatie?
We helpen u graag verder.

Lees meer