In de schijnwerper

Core stability

De functionele anatomie van de rug; de geïntegreerde werking tussen rug, bekken en onderste extremiteit.

 

Een lezing en snijzaal over de functionele anatomie van de rug gegeven door docent John Verwijs, Medisch Onderwijs Centrum.

De Lezing
De afgelopen 35 jaar is er intensief onderzoek gedaan om te verduidelijken hoe de wervelkolom, het bekken en de onderste extremiteit geïntegreerd samenwerken om de romp te stabiliseren tijdens het voortbewegen. Duidelijk is geworden dat de fascia een belangrijke rol vervult in de krachtenoverdracht.
Een discoördinatie in het anatomisch systeem leidt tot klachten en beperkingen, die in een vroeg stadium vragen om een conservatieve behandeling ter voorkoming van een operatieve ingreep.

In deze lezing behandelt universitair docent John Verwijs dit onderwerp. Daarin besteedt hij aandacht aan de werking van het stabilisatiesysteem in een gezonde situatie en bij een disfunctie. Daarnaast bespreekt hij met u de klinische consequenties, ook voor diagnostiek en behandelen.

De scholing is gebaseerd op fundamentele evidence based studies, die John Verwijs u tevens presenteert.
Hij maakt tijdens de lezing gebruik van veel beeld-/filmmateriaal en staat als spreker borg voor een waardevolle en plezierige nascholing.


De Snijzaal
Tijdens deze sessie zal het onderwerp nader worden uitgediept met behulp van anatomische substraten, die speciaal voor dit onderwerp zijn vervaardigd. U bestudeert zowel op detail- als op systeemniveau de anatomie in regio bekken, lage rug en het proximale deel van de onderste extremiteit.

De laatste jaren is een nieuwe methode ontwikkeld voor balseming. Door deze methode kan er er nog beter zichtbaar worden gemaakt welk effect verandering van spanning van een anatomisch ‘deel’ heeft op het totale anatomische systeem. Dit is alleen in de snijzaal mogelijk.

Hierdoor verkrijgt u een helder beeld hoe de core stability werkt, hoe verschillende anatomische structuren hieraan bijdragen of dit juist kunnen verstoren.

Het snijzaalcollege is een beleving op zich en draagt bij aan het juiste beeld wat er onder de huid gebeurt tijdens de werking van het anatomisch systeem, hetgeen een enorme verscherping geeft in uw diagnostische- en behandelingsstrategie.

Universitair docent John Verwijs staat borg voor een waardevolle en plezierige nascholing.


 

John Verwijs, geboren 1972 te Quezon City (Filipijnen)
Hij ontwikkelde zijn belangstelling voor de chirurgische anatomie, in het bijzonder van het steun- en bewegingsapparaat, tijdens de studie aan de Erasmus Universiteit, faculteit geneeskunde te Rotterdam. Dit na zijn studie fysiotherapie.

 

In 1996 volgde een aanstelling als universitair docent in het vak anatomie met specifieke aandacht ‘het bewegingsapparaat’, na wetenschappelijke studies op de afdeling anatomie/neurowetenschappen op dezelfde universiteit.
Naast het academisch onderwijs aan de Erasmus, werden vanaf die tijd ook postacademische onderwijsactiviteiten verricht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, Universitair Medisch Centrum te Utrecht, Goethe Universität te Frankfurt (DE) en Medizin Universität te Bern (CH).

In 2003 richtte hij het Medisch Onderwijs Centrum op, een organisatie voor snijzaalonderwijs. Hier worden programma’s ontwikkeld en georganiseerd voor uiteenlopende (para-)medische disciplines. Verschillende universiteiten faciliteren de onderwijsprogramma’s.

Contact

Wilt u meer informatie?
We helpen u graag verder.

Lees meer